MEERweten - week 46 - 2019

11-11-2019

WEEK 46 - 12 november t/m 18 november 2019

WEEKOPENING

HOE HET BEGON (EN WAT WE ER NU MEE KUNNEN)  
     
  Deze week keren we terug naar Genesis. Het begin. Deze keer niet per se het begin van de aarde, maar van de mensen.

Wat zegt die Bijbelse geschiedenis tegen ons vandaag. We denken na over man & vrouw, eenheid, schaamte en trouw. Mooie dingen met soms de nodige uitdagingen. Laten we samen leren uit het woord van God.

 
 

MAANDAG 11 NOVEMBER

Krachtige Heerser

Genesis 1:26 & 2:15 & 3:20

DINSDAG 12 NOVEMBER

Kroon van de Schepping

Genesis 2:18-23

WOENSDAG 13 NOVEMBER

Trouw

Genesis 2:24-25

DONDERDAG 14 NOVEMBER

Schaamte

Genesis 3:6-7

VRIJDAG 15 NOVEMBER

Zuinig

Genesis 3: 9-13

 

 

AGENDA

 
 

woensdag 13 november
Open Huis (18.30-21.00 uur)

donderdag 14 november
MBO Informatieavond werkveld/ouderbijeenkomst bouwtechniek

maandag 18 november
40-minutenrooster

donderdag 21 november
MBO Informatieavond werkveld/ouderbijeenkomst bouwtechniek

vrijdag 22 november
Schaatsen en zwemmen leerjaar 1

 
 

 

NIEUWS - SCHOOLBREED

EEN DOCHTER VOOR MENEER VAN BUUREN  
     
  Op 29 oktober jl. is Lily geboren, zusje van Brandon, Chloë en Charlie.

Op het kaartje staat Psalm 71:6:

 ‘Al in de moederschoot was U het die mij droeg’.

Van harte gefeliciteerd familie Van Buuren met jullie dochter en zusje!

 
 

EEN DOCHTER VOOR MEVROUW VAN APPELDOORN  
     
  Op 27 oktober is bij mevrouw Van Appeldoorn een dochter geboren.

Het zusje van Jurre heeft de naam Sanne gekregen.
Op het kaartje staat het onderstaande gedichtje:

Een liefde voor het leven
Is opnieuw aan ons gegeven
Wat zijn wij dankbaar en blij
Met zo’n lief meisje er bij.

Familie Van Appeldoorn van harte gefeliciteerd.

 
 

JES = JONGEREN EN SCHEIDING  
     
  Na de kerstvakantie gaat de JES-training weer van start. Dit is een training die vanuit school wordt aangeboden aan leerlingen (klas 1, 2 en 3) waarvan de ouders zijn gescheiden.

De mentoren hebben inmiddels folders en aanmeldformulieren ontvangen en zullen deze uitdelen aan de betrokken leerlingen. Als leerling kun je je natuurlijk ook zelf opgeven, spreek dan even je mentor aan! In de training werken we aan de veerkracht van jongeren, het delen van ervaringen, het leren omgaan met gevoelens, het uiten van gevoelens en helpen we de leerlingen meer weerbaarder te worden in moeilijke situaties. Stuur een mail voor vragen of informatie naar: jestraining@demeerwaarde.nl

De heer R. Deij, mevrouw B. Budding en de heer G.J. Werkman

 
 

PRIVACYVERKLARING - GEBRUIK PERSOONSGEGEVENS  
     
  Sinds afgelopen week hebben we een privacyverklaring op de website gezet. In deze privacyverklaring leggen we uit welke persoonsgegevens wij verzamelen en gebruiken, met welk doel wij dit doen en hoe wij ervoor zorgen dat deze (uw en jullie) persoonsgegevens goed zijn beveiligd.

U/je vindt hem hier op de website. In de privacyverklaring staat ook dat wij persoonsgegevens verwerken die niet noodzakelijk zijn voor het onderwijs. Denk aan foto’s in de krant, PR-materiaal, e.d. Hiervoor vragen wij toestemming om die te mogen verwerken. Daarvoor is onlangs de e-mail verstuurd zodat ouder(s)verzorger(s) en leerlingen ouder dan 16 jaar hun keuze kenbaar kunnen maken.

Bij deze de herinnering dat als u of jij de keuze nog niet kenbaar hebt gemaakt, dat alsnog te doen. Dat kan digitaal en de instructie ervan vind(t) u/je op dezelfde plek als de privacyverklaring.

 
 

LESUITVAL I.V.M. OPEN HUIS 13 NOVEMBER  
     
  Op 13 november a.s. organiseren wij ons jaarlijks Open Huis van 18.30 tot 21.00 uur. Alle leerlingen zijn na blok 4 vrij.

 Er zijn ook leerlingen die meehelpen om deze avond te verzorgen, u wordt dan door de mentor op de hoogte gesteld.

 
 

AANMELDEN OUDERAVOND VMBO LEERJAAR 1 EN 2  
     
  De eerste cijferperiode zit er bijna op. Volgende week vinden de cijferbesprekingen plaats. Voor dinsdag 3 december staat de ouderavond leerjaar 1 en 2 gepland.

U ontvangt op maandag 18 november per e-mail een uitnodiging voor de ouderavond.
Hiervoor kunt u zich digitaal aanmelden, vóór woensdag 20 november 17.00 uur!
Instructies hiervoor vindt u in de betreffende e-mail.

Uiterlijk dinsdag 26 november worden de gesprekken die voor u ingeroosterd zijn, op het ouderportaal gepubliceerd.

 
 

AANMELDEN OUDERAVOND VMBO LEERJAAR 3 EN 4  
     
  De eerste cijferperiode zit er bijna op. Volgende week vinden de cijferbesprekingen plaats. Voor woensdag 4 december staat de ouderavond leerjaar 3 en 4 gepland.

U ontvangt op vrijdag 22 november per e-mail een uitnodiging voor de ouderavond.
Hiervoor kunt u zich digitaal aanmelden, vóór dinsdag 26 november 17.00 uur!
Instructies hiervoor vindt u in de betreffende e-mail.

Uiterlijk vrijdag 29 november worden de gesprekken die voor u ingeroosterd zijn, op het ouderportaal gepubliceerd.

 
 

EXCURSIEWEEK 2020  
     
  Deze week vindt voor de leerlingen van leerjaar 3 de voorlichting van de excursieweek plaats. In tegenstelling tot wat eerder is gecommuniceerd, zal dit niet donderdag maar vrijdag (15 november) gebeuren.

Via onderstaande link kunt u al de gids bekijken met daarin alle belangrijke informatie en de bestemmingen.

https://demeerwaarde.nl/Leerlingen/Excursieweek.

Vrijdag start ook de inschrijving. De ouder(s)/verzorger(s) krijgen een e-mail met daarin een link om te kunnen inschrijven.

Bij de inschrijving wordt er een aanbetaling gedaan van € 150,-. De inschrijving sluit op vrijdag 22 november. Mochten er vragen/opmerkingen zijn, dan kan er altijd een e-mail gestuurd worden naar excursieweken@demeerwaarde.nl

Commissie Excursieweken

 
 

CKV TIP: MUSEUMNACHT IN NAIRACMUSEUM  
     
  Aankomende donderdagavond 14 november opent Museum Nairac in nauwe samenwerking met de Jongerenraad Barneveld de deuren voor jongeren van 15 tot 25 jaar.

Het Nairacmuseum heeft een speciaal programma samengesteld met werk van de jonge Nederlandse kunstenaar Merel Jansen. Zo zijn er bijvoorbeeld flitsrondleidingen door Merel Jansen langs haar bijzondere portretten. Een professionele fotograaf maakt kunstige en culturele fotoportretten en er kan geposeerd worden voor een professioneel getekende karikatuur. Voor leerlingen van klas 3 die voor het vak CKV een culturele activiteit moeten ondernemen, is dit een hele leuke en interessante mogelijkheid om naar toe te gaan!

Toegangsprijs: € 3,00 per persoon incl. een hapje en (alcoholvrij) drankje.
Locatie: Museum Nairac van 19.00- 24.00 uur.

 
 
 
 

NIEUWS - UIT DE TEAMS

THE SKY IS THE LIMIT  
     
  Enkele klassen van 2 GT hebben hun wensen voor dit schooljaar getekend in wolken en luchtballonnen bij het vak beeldende vorming.

Kom vooral even kijken op het lesplein van 2 GT!

 
 

TALENTTIJD MASTERCHEF  
     
  Dit keer met Talenttijd Masterchef gingen we speculaastruffels maken. We moesten 110 gram speculaas en 50 gram Monchou in een bak doen en dan kneden. Toen maakte je kleine balletjes van de spijs.

Daaromheen deed je het speculaasdeeg. Dat deed je in de koelkast. Ondertussen ging je de chocolade smelten. Toen dat gesmolten was, haalden we de speculaasballetjes er uit. Die deden we op een stokje en roerden ze door de gesmolten chocola. Toen strooiden we er amandelschaafsel overheen. En toen moest je het hard laten worden. En toen was het smullen geblazen!

Anne-Jolein Hol en Elise Donkersteeg uit 1gt6

 
 

EXTERNE STAGE IN KLAS 3PRO  
     
  In het derde leerjaar van het Praktijkonderwijs lopen alle leerlingen één dag in de week stage bij een bedrijf van hun keus. Andries (3p1) loopt stage bij Meijerink Wegenbouw.

Op de foto zie je hem zelf de asfalteermachine besturen. “Er rijdt een andere vrachtwagen voor, die het asfalt in deze machine stort. Dan komt het er als strook weer uit. Ik moet zorgen dat de machine recht blijft, door strak langs het lijntje te rijden” zegt Andries. Zoiets maak je op school niet mee, en daarom is de stage ook zo belangrijk en leuk voor de leerlingen; je doet echte dingen, en je leert veel praktische zaken. Later zou hij dit ook wel als werk willen doen. “Het asfalt stinkt wel, maar daar raak ik wel aan gewend.” Sluit Andries af.

 
 

PRO HORECA KLAS 4 EN 5  
     
  Vandaag hebben we gewerkt over paddenstoelen. Met name over Champignons.

Bijzonder is dat deze het beste groeien op paardenmest vermengd met kippenmest en een beetje kalk. Met dekaarde, meestal veen, wordt dit afgedekt. Met name in het land van Maas en Waal worden nu op grote schaal Champignons geteeld. Nederland is na Polen de grootste producent in Europa en de derde champignonproducent ter wereld.

Champignons kunnen zowel rauw als gebakken, gekookt of gefrituurd gegeten worden. Gebakken kan de smaak worden versterkt door toevoeging van een kleine hoeveelheid tijm. Ook worden champignons geconserveerd. Dit is langer houdbaar gemaakt. Champignons zijn het basis ingrediënt voor champignonsoep. Ook zijn zij de basis voor champignonragout. Vaak worden champignons ook gebruikt als basis voor een peper-champignonsaus over een steak.

Wij hebben de champignons verwerkt tot een ragout en deze geserveerd in een eigen gemaakt pasteibakje.

 
 

MAALTIJD VERZORGEN VOOR WELZIJN BARNEVELD  
     
  Op 7 november heeft de afdeling Zorg & Welzijn 4 voor maar liefst 106 mensen een maaltijd verzorgd. Deze mensen hadden zich ingeschreven voor een scholingsavond van Welzijn Barneveld op onze school.

Traditioneel begint de avond om 17:30 uur met een maaltijd, bereid door onze leerlingen en hun docenten, waarna de gasten 2 workshops kunnen volgen. Er werd een uitgebreide Indische maaltijd voor hen geserveerd. De leerlingen waren druk met koken, opdienen, afruimen en tenslotte ook met de afwas. Daarna konden we zelf eten. Het was flink doorwerken om iedereen snel van warm eten te voorzien. Dat we daarin geslaagd zijn, werd duidelijk door de vele complimenten die we mochten ontvangen. Tot volgend jaar Welzijn Barneveld!

 
 

STAGE BIJ KAMPERT WEKEROM BOUW  
  In oktober moest ik stage lopen van 28 oktober tot 1 november. In deze week ging ik stage lopen bij Kampert. Kampert is een bouwbedrijf met vele specialiteiten. Ik kon kiezen uit binnenwerk en buitenwerk. Binnenwerk betekent dat je vooral bezig bent met meubels, buitenwerk is vooral nieuwbouw of renovatie van panden. Ik heb gekozen om me bezig te houden met buitenwerk.

De eerste dag dat ik aankwam bij Kampert werd ik vriendelijk gegroet door iedereen.

Dag 1 en 2 mocht ik mee op locatie, nieuwbouw en heb ik me bezig gehouden met maken en plaatsen van bekistingen, nodig om de fundering te kunnen storten. Samen met twee werknemers heb ik deze klus gedaan.
Dag 3 werkzaamheden bij een tandartspraktijk in Wageningen, renovatie/uitbreiding. Daar gingen we aan de gang met kozijnenstellen en een wand plaatsen
Dag 4 werkzaamheden bij een zorg woning. Aan het einde van de dag waren we ver gekomen. We hadden platen tegen de muur geschoten zodat er gipsplaten tegen aan konden en het buitenplafond onder het afdak was klaar.
Dag 5 de laatste dag: werkzaamheden bij een villa. Op de tekening had ik gezien dat dit een mooi project is dat erg groot wordt. Deze dag ging ik aan de slag met isolatie.

In deze afgelopen 5 dagen heb ik veel bijgeleerd over de sector bouw. Ik kreeg te zien wat er allemaal gebeurt in de bouw en er is mij geleerd hoe er dingen moeten gebeuren. Het was een waardevolle stage. De mensen bij Kampert zijn heel behulpzaam en aardig. Ik ben blij dat ik mijn stage hier mocht doen.

Laura Klok uit klas 4gt5

 
 

STAGE 4GT IN CANADA  
     
  Afgelopen herfstvakantie ben ik afgereisd naar Alberta in Canada, om mijn broer te bezoeken die hier 1 jaar verblijft. Omdat er genoeg mogelijkheden waren, heb ik mijn stage hier ook gedaan.

Een dag High School was hier onderdeel van. Het is erg leuk om eens te zien hoe het in een ander land gaat. Het principe op school is natuurlijk hetzelfde, de vakken ook, maar de stof verschilt soms. Het voelde alsof ik er iedere dag al heen ging, de Engelse taal ging me goed af. Ook heb ik een makelaar en bouwbedrijf bezocht om te kijken hoe dat in Canada gaat. En omdat ik de bouw wel leuk vind en het ook wel zie zitten om een tijdje in Canada te kijken als werkende, is het extra interessant hoe dat daar gaat. Daar zit ook vrij veel verschil in, zo wordt er heel veel met hout gebouwd, meer dan in Nederland, stortten ze beton ook gewoon als het -20 is. Het blijft een super mooi land als het gaat om natuur, maar ook vanwege de gemoedelijke mensen. De bedrijfsbezoeken hebben me toch wel zo laten denken dat ik over een jaar of 5 daar graag een jaartje ga werken.

Lianne Snitselaar uit klas 4gt5

 
 

 

 

Postadres
Postbus 223
3770 AE Barneveld


Bezoekadres
Rietberglaan 6
3771 RD Barneveld
 


Contact
T 0342 404 777
info@demeerwaarde.nl