MEERweten - week 11 - 2018

12-03-2018

WEEK 11 - 13 maart t/m 19 maart 2018

WEEKOPENING

JEZUS = ANDERS...!  
     
 

Het hoogtepunt van de christelijke feesten is het Paasfeest. Het feest dat we er aan denken dat Jezus is opgestaan uit de dood. Dit jaar vieren we dat op 1 april.

Veel christenen leven 40 dagen lang naar dat Paasfeest toe. Dat doen ze op verschillende manieren. Soms in de kerk, soms gewoon thuis, soms door te vasten, soms door meer te bidden of Bijbel te lezen. Op De Meerwaarde gaan we stilstaan bij het leven van Jezus. En zo leven we week voor week toe naar het Paasfeest. Eén ding is zeker: Jezus = anders! Maar wat is er dan zo anders?

 
 

MAANDAG 12 MAART

Anders in gezag!

Lukas 7: 1-10

DINSDAG 13 MAART

Anders in daden

Lukas 7: 18-23

WOENSDAG 14 MAART

Biddag

 

DONDERDAG 15 MAART

Anders in kijken

Lukas 7:24-28

VRIJDAG 16 MAART

Anders in oordelen

Lukas 7: 35-50

 

 

AGENDA

 
 

woensdag 14 maart
Biddag, leerlingen zijn vrij

donderdag 15 maart
Trefbal/Ringhockey voor 1 kader

vrijdag 16 maart
Trefbal/Ringhockey voor 1 GT

woensdag 21 maart
Spreekavond leerjaar 1 en 2

 
 

 

NIEUWS - SCHOOLBREED

DE MEERWAARDE’S GOT TALENT  
     
  Morgen (dinsdag 13 maart) is het dan zover! De Meerwaarde ’s Got Talent.
Nog geen kaartje? Koop deze dan nog snel!

Te laat? Ook aan de kassa van het Schaffelaartheater zijn er kaarten te koop.
De aanvang van de talentshow is 19.30 uur. Het theater is open vanaf 19.00 uur.

SEE YOU! J

 
 

EEN ZOON VOOR MEVROUW OVEREEM  
     
  20 februari is bij Mevrouw Overeem een zoontje geboren hij heeft de roepnaam Florens gekregen. Het is wel te vroeg geboren, maar gelukkig mag alles goed gaan. Op de kaart stond de mooie tekst:

God heeft ons een zoon gegeven.
Hem komt alle lof, eer en dank toe!

Van harte gefeliciteerd met jullie zoon. Gods zegen toegewenst bij het opgroeien.

 
 

VERLOF  
     
  Mevrouw Vroegindeweij, mentor van klas 1k5 gaat deze week met zwangerschapsverlof. Samen met het team en de klas nemen we afscheid. We wensen haar samen met haar man een heel fijne tijd en Godszegen toe.  
 

CAMBRIDGE EXAMEN  
     
  Sinds een aantal jaren bieden wij op De Meerwaarde het Cambridge examen aan. Het Cambridge examen wordt verzorgd en afgenomen door het British Council in samenwerking met de Cambridge University. Het is gericht op de vaardigheden lezen, schrijven, luisteren en spreken.

Het is een extra examen dat wij aanbieden aan leerlingen die hoger dan gemiddeld scoren voor Engels; op deze manier willen wij hen de kans geven om op een hoger niveau een examen Engels af te leggen. Eén van de voordelen is dat het een internationaal erkend diploma is.

Het examen staat niet voor iedereen open. Uiteindelijk beslist de docent van uw zoon/dochter welke leerlingen in aanmerking komen voor het examen. Deze leerlingen zijn ook door hun docent benaderd met de vraag of zij mee willen doen.

De leerlingen die benaderd zijn, moeten de volgende stappen ondernemen:

  • De leerling moet zich inschrijven via de link die hem/haar door de docent verstrekt is; de inschrijving sluit op 14 maart;

  • De leerling maakt een oefenexamen; dit examen moet met een voldoende afgesloten worden;

  • Wanneer het oefenexamen met een voldoende is afgerond, krijgen de ouder(s)/verzorger(s) een brief met informatie over het examen, de voorwaarden voor deelname en de betalingswijze; pas hierna is deelname definitief.

De volgende voorwaarden zijn van toepassing:

  • Er wordt een eigen bijdrage aan ouder(s)/verzorger(s) gevraagd van €45,-. Hiermee wordt een deel van de kosten voor het examen betaald.

  • Wanneer een leerling eenmaal is ingeschreven voor het examen, is deelname ook verplicht. Alleen in het geval van ziekte kan een leerling zich – met een doktersverklaring als bewijs- afmelden voor het examen. In alle andere gevallen zullen de volledige examenkosten bij ouder(s)/erzorger(s) gedeclareerd worden. Deelname is vrijwillig, maar niet vrijblijvend!

Praktische informatie:

  • Het examen vindt plaats op een zaterdag na de examens. De voorlopige datum is 16 juni, deze datum is echter nog niet definitief en kan nog veranderen!

  • Van de leerlingen wordt verwacht dat zij de hele dag op school aanwezig zijn.

  • GT-leerlingen maken het PET examen; basis en kader leerlingen het KET examen.

  • Meer informatie is te vinden op de website http://www.cambridgeenglish.org.  Hier zijn ook voorbeelden van het examen te zien.

 
 

schoolkampioenschappen dressuur en springen  
     
  Vrijdag en zaterdag werden in manege De Burght voor de 9e keer de schoolkampioenschappen dressuur en springen van De Meerwaarde gehouden.

Ruim veertig leerlingen deden vrijdag en zaterdag met hun pony of paard mee aan de dressuur- en springwedstrijden van De Meerwaarde. Met veel enthousiasme en soms ook fanatiek probeerden de leerlingen een zo goed mogelijk resultaat te behalen.

De kampioenen van dit jaar zijn:

Dressuur pony's: Isa Schakel (links op foto)
Dressuur paard: Carolina Moesbergen (niet op de foto)
Springen: Iris van den Berg (rechts op foto)
 

 
 
 

NIEUWS - VAN DE EXAMENCOMMISSIE

Gezond leven in 2 GT CENTRAAL PRAKTISCH EXAMEN  
     
  Vanaf komende 20 maart starten de centraal praktische examens (CPE’s) voor tekenen en handvaardigheid.

Betreffende ouder(s)/verzorger(s) krijgen hier meer informatie over via de e-mail.

 
 

REKENTOETS  
     
  Deze week krijgen de leerlingen van leerjaar 4 de derde mogelijkheid om de rekentoets te maken.

De leerlingen die zich opgegeven hebben, hebben een e-mail gekregen waar en wanneer ze deze toets moeten maken.

Dit kunnen de leerlingen ook zien in de Zermelo app.

 
 

HERKANSING KLAS 3  
     
  In de jaarkalender is opgenomen dat de herkansingstoets van klas drie op 3 april plaatsvindt. Op dat moment zijn veel derde klassen echter op stage. Om de herkansing vóór de stage plaats te kunnen laten vinden, wordt de herkansing deze keer niet centraal afgenomen, maar binnen de teams.

Tussen dinsdag 27 maart en donderdag 29 maart wordt er door het team een herkansingsmoment gepland.

Aan het herkansen is een voorwaarde verbonden:

  • Het moet een schriftelijke herkansbare pta toets zijn (bij twijfel overleggen met de docent).

De leerlingen die zich hiervoor willen opgeven kunnen dit volgende week doen door het digitale formulier (leerlingenportaal) in te vullen. Dit kan van maandag 19 maart tot en met woensdag 21 maart 12.00 uur.
Op het formulier moet de toetscode en de vakdocent worden ingevuld. Het proces is dermate geautomatiseerd dat onjuist of niet volledig ingevulde formulieren niet in behandeling genomen kunnen worden.
Ook het later toevoegen via e-mail is niet meer mogelijk.

 
 
 
 

NIEUWS - UIT DE TEAMS

LEERLINGEN DE MEERWAARDE NAAR SKILLS FINALE!  
     
  Skills Talents zijn de teamvakwedstrijden voor het vmbo. Tijdens de provinciale finale strijden de deelnemers in teams van drie leerlingen om in verschillende wedstrijdrichtingen de beste te worden van de provincie. Er zijn tien verschillende vakrichtingen.
De vakteams die het provinciaal kampioenschap winnen, kwalificeren zich voor de finale en krijgen een plek in het provincieteam.

Twee teams van De Meerwaarde hebben zich dit jaar gekwalificeerd voor deze nationale finale!

Op donderdag 15 maart aanstaande zullen drie leerlingen van Zorg en Welzijn en drie leerlingen van Motorvoertuigen meedoen aan de landelijke finale van Skills Talents in de IJsselhallen in Zwolle. De leerlingen voor Zorg & Welzijn zijn Elske van Dijk, Liza van Diermen, Rhodé Hartkamp. Voor de richting Motorvoertuigen zijn dit Jarno van de Krol, Luka van Heusden en Marijn Vos.
Na afloop van de finale wordt tijdens de prijsuitreiking per wedstrijd het winnende vakteam uitgeroepen. Daarnaast wordt het beste provincieteam bekendgemaakt.
Wij wensen de leerlingen ontzettend veel succes!

(De trotse dames van Zorg & Welzijn als winnaars van de provincie Gelderland!)

 
 

GASTLES BIJ 4 ZORG EN WELZIJN  
     
  Vrijdag 9 maart kwam er voor de Maatschappijkunde leerlingen uit klas 4 Zorg en Welzijn, een ex-gedetineerde (of ex-crimineel) om te vertellen hoe hij in de zware criminaliteit is beland en hoe jongeren hieruit kunnen blijven, want: criminaliteit is altijd een keuze! Daar was hij nog steeds van overtuigd.

Hij begon zijn verhaal met een gewone gebeurtenis. Een tas wegbrengen voor een vriend, gewoon omdat die vriend twee dingen tegelijk had gepland. Hij vroeg bij elke stap wat mijn leerlingen zouden doen? Tas wegbrengen? Of eerst vragen wat erin zat? Stevig doorvragen?

Hij vroeg níét, maar ging! De dag daarna kreeg hij hier 50 euro voor. Hij bleek softdrugs te hebben weggebracht. Het geld hield hij. Dat was heel snel verdiend en dat smaakte naar meer. En zei hij: Geld wat je makkelijk krijgt, geef je makkelijk uit. Hij kreeg veel vrienden, die niet voor hem kwamen maar voor zijn geld. In 5 jaar van drugskoerier naar dealer, met bergen contant geld, een leven vol leugens en klem in de wereld van foute vrienden en geweldsmisdrijven. Uiteindelijk kreeg hij 8 jaar gevangenisstraf in Duitsland en heeft het jaren geduurd voor hij weer mee ging doen in de Nederlandse maatschappij.

Het was bijzonder om te zien hoe hij mijn leerlingen mee liet denken over zijn keuzes, maar ze vooral liet nadenken over wat ze zelf zouden doen in die situatie. Hoe hij zag en vertelde dat bij sommigen leerlingen hun antwoorden niet overeenstemden met hun lichaamstaal. Dat crimineel denken begint met je eigen foute gedrag goed te praten. Dat je altijd moet blijven nadenken, óók als de mensen die wat tegen je zeggen een uniform dragen. Dat de vrienden die je hebt, veel zeggen over wie jij bent. En dat je néé moet leren zeggen in het leven en kiezen voor veiligheid.
Kortom: een gastles die blijft haken.

 
 

DINSLAKEN  
     
  Woensdag 21 maart a.s. gaan de leerlingen uit leerjaar vier Kader economie en GT, die Duits in hun vakkenpakket hebben, naar Dinslaken.

Zij zullen daar in groepjes van drie allerlei opdrachten uit moeten voeren zoals iemand interviewen, iets kopen bij de boekhandel, een Duitse stad promoten bij de VVV. Dit allemaal als onderdeel spreekvaardigheid van het PTA.

Natuurlijk wordt er al druk geoefend in de lessen Duits en hopen ze met mooie resultaten terug te komen.

 
 

BINGO IN NORSCHOTEN  
     
  Op maandag 5 maart hebben de leerlingen van De Meerwaarde opleiding Entree Dienstverlening & Zorg een bingo ochtend georganiseerd voor de bewoners van Verpleeghuis Norschoten.

22 bewoners kwamen naar de Bingo. Er waren leuke prijzen te winnen zoals een pot snoep, paraplu of notitieboekje met pen. De cadeaus waren beschikbaar gesteld door De Meerwaarde.

Er werden 3 rondes gespeeld en per ronde was er 3x kans op een prijs. Tussendoor kregen de bewoners nog een drankje met een lekker borrelhapje.
Zowel de bewoners als de leerlingen kijken terug op een hele leuke en geslaagde ochtend. “BINGO !!! J

 
 

PRESENTATIE BIJ ISK  
     
  Deze dames uit 4GT hebben op de ISK een presentatie gegeven over Nederland en over De Meerwaarde. De kinderen, die voornamelijk uit Eritrea en Syrië komen, krijgen ook Engels en daarom was de presentatie dan ook in het Engels en dat deden ze fantastisch! De leerlingen van de ISK hebben het enorm gewaardeerd. Zie de berichtjes hieronder.

Ik vind jullie presentatie heel leuk. Bedankt daarvoor dat jullie naar ISK komen om ons te vertellen. Wij vinden dat leuk. Over Nederlandse eten en feesten. En over De Meerwaarde is ook leuk. Ik ga ook daar op school na de zomer.

Bedankt dat jullie gekomen zijn. Wij vonden het heel leuk en interessant. Wij zien dat jullie goed kunnen Engels praten. Jullie zijn aardig om te komen naar ons en ons vertellen. Wij leerden nu wat stamppot is. En wij leerden over De Meerwaarde. Wij denken dat een goede school is. Wij kunnen naar De Meerwaarde en jullie vertellen over Syrië. Dat zegt onze juf Carla. It was nice to meet you!

 
 

Activity Day in Groen: spreekvaardigheid bij Intratuin  
     
  Op woensdag 7 maart hebben we allemaal Engelse opdrachten gehad met dingen zoals een toneelstukje verzinnen in het Engels en gesprekken in het Engels voeren. Je moest bedenken wat je zelf later zou willen doen als beroep en waarom je dan Engels nodig hebt.

We zijn ook naar Intratuin geweest om daar een opdracht te doen met Britse mensen. Zij stelden ons vragen in het Engels en wij moesten antwoord geven in het Engels. De vragen waren bijvoorbeeld wat voor dieren ze bij Intratuin hebben. Daarna werd je getoetst op een onderdeel dat je zelf had kunnen kiezen. Ik had gekozen voor Garden cafe en een Engelse klant kwam vragen waar een High Tea uit bij Intratuin uit bestaat omdat hij dat met familie wilde gaan doen. Toen iedereen een interview had gehad gingen we nog terug naar school om een saucijzenbroodje te eten. Daarna waren we uit.

Thijs Vermeer, 4BG1

 
 

STAGE 3GT  
  Afgelopen week en deze week zijn de leerlingen van 3 GT op beroeps oriënterende stage. Dat houdt in dat ze alle 185 ondergebracht zijn bij een bedrijf of instelling, waar ze kunnen rondkijken en eventueel meehelpen bij de werkzaamheden die daar gedaan worden.

Zo hopen ze een beeld te krijgen van wat er bij dit beroep komt kijken, zodat ze te zijner tijd een goede beroepskeuze kunnen maken. We zijn blij dat ze allemaal een plekje hebben gekregen (dank aan alle stage verleners) en hopen dat ze veel ervaring zullen opdoen. Na deze weken zullen er een paar verslagen geplaatst worden over hun ervaringen.

 
 

THEMAWEEK 1GT  
     
  In de week vóór de voorjaarsvakantie kropen de leerlingen van 1GT in de huid van een planoloog. Ontwerp een mooi, nieuw dorp : dat was de opdracht tijdens de themaweek “Zo wil ik wonen”.

Eerst werd er onderzoek gedaan naar bestaande wijken in Barneveld: welke vormen hebben de huizen, welke openbare gebouwen zijn er, welke groenvoorziening is er in de wijk? De leerlingen ontdekten vervolgens wat stevige vormen zijn, hoe je iets “op schaal” maakt, hoe je een ruimtelijke tekening maakt op isometrisch papier.
Er werd tijdens de themaweek veel overlegd en samengewerkt. Mooi om te zien hoe enthousiast de leerlingen bezig waren met het ontwerpen van een wijk en vervolgens het maken van een maquette.

Aan het eind van de themaweek werden de maquettes van alle leerlingen van een klas tegen elkaar aangeschoven. Prachtige, nieuwe dorpen kwamen tevoorschijn!

 
 

 

 

Postadres
Postbus 223
3770 AE Barneveld


Bezoekadres
Rietberglaan 6
3771 RD Barneveld
 


Contact
T 0342 404 777
info@demeerwaarde.nl