MEERweten - week 39 - 2018

24-09-2018

WEEK 39 - 25 september t/m 1 oktober 2018

WEEKOPENING

POWER ON  
     
  Kracht zit niet altijd in jouw spierballen. We spreken ook wel over een krachtig persoon als diegene goed weet wie hij of zij is. Als iemand een sterke persoonlijkheid heeft of als iemand veel voor elkaar weet te krijgen.

Deze week kijken we naar een krachtig persoon in de Bijbel. Zijn naam is Simson.

 
 

MAANDAG 24 SEPTEMBER

Krachtige boodschap van God

Richteren 13: 1-7

DINSDAG 25 SEPTEMBER

Krachtige boodschappers van God

Richteren 13: 8-21

WOENSDAG 26 SEPTEMBER

De Geest van de Heer

Richteren 13: 24-25

DONDERDAG 27 SEPTEMBER

Leeuwen en beren op de weg zien

Richteren 14: 5-9

VRIJDAG 28 SEPTEMBER

Power on/off/stand-by

Richteren 14: 10-20

 

 

AGENDA

 
 

dinsdag 25 september
Informatieavond PrO klas 4 en 5 (19.00 – 22.00 uur)

dinsdag 25 september
Voorlichtingsavond dyslexie ouder(s)/verzorger(s) klas 1 vmbo (19.30 – 21.00 uur)

 
 

 

NIEUWS - SCHOOLBREED

JUBILEUM  
     
  MENEER HONKOOP

Meneer Honkoop is 12 ½ jaar aan onze school verbonden. Na een lange periode in het basisonderwijs is hij gaan studeren en daarna overgestapt naar het Groen van Prinsterercollege. Meneer Honkoop is mentor van 2k1. Hij geeft al jaren economie en maatwerk in team 1 en 2 kader.

We danken meneer Honkoop voor alle inzet en hopen dat hij nog vele jaren mag toevoegen op De Meerwaarde.

 
 

PENSIOEN  
     
  MISTER MORGANS

Op 1 oktober gaat mister Morgans met pensioen. Hij heeft 28 jaar lang les gegeven bij ons op school. Eerst dierverzorging, daarna biologie/verzorging.

De laatste jaren heeft hij veel leerlingen wegwijs gemaakt in de keuken bij talenttijd. Soms met recepten van niet alledaagse dingen met vreemde vruchten en groentes. Soms konden leerlingen zelfs insecten proeven. Leerlingen werden zo uitgedaagd om ook eens iets anders te proberen. Niet alleen voedsel bereiden maar ook proeven. Proberen de grens iets te verleggen kan heel leerzaam zijn.

Mister Morgans, bedankt voor al die jaren hier op school. We wensen u nog veel fijne jaren in goede gezondheid. Het gaat u goed.

 
 

WEEK VAN DE OPVOEDING  
     
  Van 1 tot 7 oktober vindt de 'Week van de Opvoeding' plaats. Ter ere van deze week organiseert het CJG Barneveld, samen met verschillende lokale organisaties, een opvoedfestival met vele activiteiten rondom opvoeden.

Het programma voor de Week van de Opvoeding is bekend! Tijdens deze week zijn er vele activiteiten voor jong en oud.

Enkele voorbeelden zijn een 'Kids Escape Room', een workshop over gamen en een wedstrijd boekentoren bouwen. Bekijk de flyer en/of een uitgebreid overzicht van het gehele programma op helemaal op de hoogte te zijn. We hopen u graag te ontmoeten!

Klik HIER voor meer informatie.

 
 

BOEKENPRAAT  
     
  OVERAL WATER – INEKE MAHIEU

Nout groeit op in een arm gezin. Ze wonen in een klein huis achter de Zeedijk in een Zeeuws dorp. Nout maakt zich druk hoe hij aan voetbalschoenen voor het schoolvoetbaltoernooi kan komen. Thuis is daar met de komst van nog een baby geen geld voor. Voor de bevalling gaan de ouders met de zusjes naar een tante die genoeg ruimte in haar huis heeft. Nout blijft dan samen met zijn grote broer Leen alleen thuis.

Al snel komt Nout in moeilijkheden: hij wordt door Leen meegenomen op smokkeltocht en daarbij worden ze betrapt. Later wordt Nout op school beschuldigd van diefstal. Maar al snel blijkt dat deze problemen niet veel voorstellen bij wat hen te wachten staat. Tijdens een zware storm en springtij breken de dijken door. Het water komt steeds hoger te staan en er breken onzekere uren aan voor Leen en Nout. Kunnen zij ontsnappen aan het water? En zullen zij ooit nog hun ouders terugzien?

Het is een spannend boek over een jongen die moet zien te overleven tijdens de watersnoodramp van 1953. Je leeft in het boek mee met de mensen die deze ramp overkomen, het verschil tussen arm en rijk valt weg als je met elkaar strijdt om leven en dood. Een aanrader, zeker als je meer wilt weten over de watersnoodramp in Zeeland van 1953.

 
 

VOETBALTAFEL  
     
  Heb je deze voetbaltafel al gezien in de aula....? Laat je sportief uitdagen.  
 

ENTREE DIENSTVERLENING & ZORG  
     
  Sinds 2016 krijgen de leerlingen van het Praktijkonderwijs met de vakrichting Entree Dienstverlening & Zorg les binnen Verpleeghuis Norschoten. Vanaf dit schooljaar heeft de samenwerking een nieuw jasje gekregen en is de samenwerking uitgebreid naar meerdere werkdisciplines binnen Norschoten.

De leerlingen werken eerst 1,5 uur aan de theorie. Er wordt samengewerkt en overlegd in 2, 3 of 4 tallen.

Van 10-12 uur gaan de leerlingen de theoretische kennis, praktisch leren op de werkvloer. Er wordt dan samengewerkt met medewerkers van Norschoten. De leerlingen werken dan bij de volgende disciplines;

- gastvrouw
- interne dienst horeca & vergaderzalen
- interne dienst linnenkamer & transport
- welzijn muziek en bewegen
- schoonmaak
- huiskamermaatje, ondersteuning op de woningen
- welzijn pen & papier

De leerlingen lopen steeds 6 weken mee met 1 discipline en werken in die weken ook aan bijpassende theorie. Daarna wordt er gewisseld. Elke 7e week zal er een activiteit voor bewoners georganiseerd worden door de leerlingen. U kunt dan denken aan bingo, wandelen, beauty, bakken, spelletjes ed. De organisatie is in handen van de leerlingen die de discipline Welzijn hadden. De uitvoering doen we met de hele klas. Samen genieten en ontmoeting is daarin een belangrijk doel. Levensecht leren geeft unieke kansen voor de leerlingen om het vak goed te leren en om te werken aan hun arbeidscompetenties. Voor Verpleeghuis Norschoten is het fijn om hun kennis over te kunnen dragen, het geeft gelegenheid om werk te verdelen en bewoners krijgen extra aandacht.

Kortom een mooie win-win situatie. Waar we samen al twee jaar plezier aan beleven en die nu een mooie verdiepingsslag doormaakt. We wensen de leerlingen veel plezier en bedanken de medewerkers van Verpleeghuis Norschoten alvast voor de fijne samenwerking.

 
 
 
 

NIEUWS - UIT DE TEAMS

LESPLEIN VERSIERING DOOR LEERLINGEN VAN 1GT  
     
  In de afgelopen weken hebben leerlingen van 1GT deze vierkantjes getekend, in de les van beeldende vorming, met kleurpotloden of viltstiften.

Hun naam en hobby is te zien. Kom vooral even kijken op het lesplein van 1GT!!

 
 

TALENTTIJD CREATIEF 2GT  
     
  De opdracht was dat we iets moesten gutsen op linoleum. Je mocht zelf weten wat je maakte. Sandra heeft een cactus gemaakt en Lindy een hartje, het was een hele leuke les.

Je moest een guts gebruiken om het linoleum weg te gutsen. Een guts is een soort mesje en het loopt krom aan het uiteinde. Daarna moest je met verf of inkt de stempel bedrukken op papier. We moesten 5 afdrukken maken.

Lindy en Sandra uit 2Gt4 en 2Gt6

 
 

LO2’ERS ZIJN WEER GESTART  
     
  Wellicht hebben jullie onze sportieve leerlingen al vol trots in hun nieuwe rode LO2 shirt zien lopen. Deze 4GT leerlingen hebben dit schooljaar gekozen voor LO2 als examenvak. Ze zullen dit jaar drie blokken in de week extra LO krijgen en dieper ingaan op verschillende onderdelen binnen het vak Sport en Bewegen.

Ook in het zogenaamde deelgebied ‘Bewegen en Regelen’ worden de LO2’ers binnen verschillende rollen geoefend. Zo worden ze tijdens sporttoernooien van de onderbouw ingezet als spelbegeleiders en zullen ze lessen aan elkaar verzorgen en uiteindelijk aan basisschoolleerlingen sportlessen geven. Hebben jullie vragen over LO2, neem dan gerust contact op met het leergebied Sport & Bewegen.

Leergebied Sport & Bewegen

 
 

Opleiding Assistent Verkoop & Retail naar de Ikea  
     
  Maandag 17 september is de opleiding van Assistent Verkoop en Retail voor een gezellig uitje naar Ikea in Amersfoort geweest. Het kan niet alleen fun zijn, er moest namelijk ook geleerd worden van dit uitje.

Daarvoor kreeg de groep een opdracht mee van mevrouw Leroy. We moesten een aantal artikelen vinden en daarvan de gegevens noteren, zodat je ze makkelijk kunt terugvinden in het magazijn. Ondertussen moesten we ook opletten op de werknemers die er werken. Gelukkig bestond het uitje niet alleen maar uit serieuze dingen doen. We mochten namelijk thee/koffie uit het restaurant halen en we kregen er allemaal nog iets lekkers bij. Wat waren de docenten ons aan het verwennen. Het was kortom een leerzaam en gezellig uitje naar de Ikea.

Myrthe Smeets

 
 
 

 

Postadres
Postbus 223
3770 AE Barneveld


Bezoekadres
Rietberglaan 6
3771 RD Barneveld
 


Contact
T 0342 404 777
info@demeerwaarde.nl