MEERweten - week 34 - 2016

22-08-2016

 

WEEK 34

23 augustus t/m 29 augustus 2016

 
 
 

dag-OPENINGEN:::
 

op zoek

   

Het is altijd even wennen aan het begin van een nieuw schooljaar. Elk schooljaar is anders. Je zit misschien wel in een nieuwe klas, je hebt een nieuw rooster, nieuwe docenten, enzovoort. Logisch dat je na een lange vakantie weer even tijd nodig hebt om te wennen.

Eén ding is in ieder geval niet veranderd: We beginnen ook dit jaar elke schooldag met een dagopening. Bij een dagopening zijn we eigenlijk samen op zoek. Op zoek naar wat God ons te zeggen heeft. We lezen uit de Bijbel en denken na over wat dat voor ons betekent. God wil in de Bijbel laten zien wie Hij is en Hij wil ons door Zijn Woorden de weg wijzen in het leven. Daarom vinden we op de Meerwaarde de Bijbel ook zo’n belangrijk boek!
Ook deze week gaan we op zoek naar wat God ons, door Zijn Woord, wil zeggen!

 

 
  Maandag 22 augustus

Mattëus 7:7,8

 

Zoeken en vinden
  Dinsdag 23 augustus

Jesaja 43: 4

  Op zoek naar bevestiging
  Woensdag 24 augustus

 Lucas 15: 3 – 7

  God zoekt het verlorene
  Donderdag 25 augustus

Filippenzen 4: 6,7

  Op zoek naar vrede
  Vrijdag 26 augustus

Psalm 119: 105

  Op zoek naar antwoorden
 
 



week-AGENDA:::
 

 


maandag 22 augustus
aanvang introductieprogramma 2016-2017

maandag 22 augustus
informatieavond iPad leerjaar 3 Groen

dinsdag 23 augustus
vervolg introductieprogramma

woensdag 24 augustus
start lessen volgens rooster

 

 

 

nieuws SCHOOLBREED:::
 

• direct

     

 

We zijn weer van start!

Dit jaar zijn onze leerlingen, vallend onder Regio Midden, als eerste aan de beurt om weer te starten met school. We staan op De Meerwaarde na de zomervakantie klaar om alle leerlingen weer te ontvangen voor een nieuw (spannend, een nieuwe school!) of een volgend jaar op De Meerwaarde. En we beginnen met meer leerlingen dan ooit. Dit jaar starten we met 1990 VMBO-leerlingen en 195 PrO-leerlingen. Daarnaast zijn er op het moment van schrijven bij het MBO 164 studenten ingeschreven, maar daar geldt – afwijkend van VMBO en PrO – dat studenten zich tot 1 oktober kunnen aanmelden. Naar verwachting zal dat aantal daarom nog wel een beetje oplopen. Daarmee is ook het MBO in Barneveld weer gegroeid.

De groei van leerlingen bij De Meerwaarde heeft zich ook vertaald in de groei van medewerkers. Voor de vakantie hebben we veel energie gestoken in het vinden van goede nieuwe docenten en ondersteunend personeel. Mensen die ons geloof in elk talent delen en voor onze leerlingen aan de slag willen met de missie meer te willen bereiken dan mogelijk lijkt. Voor bijna alle vacatures is het gelukt om goede nieuwe collega’s te vinden. Vorige week vrijdag hebben ze verwelkomd met een speciaal startprogramma. Bij elkaar heeft De Meerwaarde nu exact 280 medewerkers.

Nu kunnen al deze getallen zomaar het beeld oproepen dat leerlingen bij die grootschalige aantallen zomaar ondersneeuwen. Dat zal zeker niet het geval zijn. We blijven kleinscholig, we hebben voor elke groep leerlingen de vertrouwde omgeving met een eigen ingang, de eigen aula, toiletten, kluisjes. Ze weten waar de teamkamer is. Zo hebben we voor alle groepen binnen het mooie gebouw van De Meerwaarde een eigen plek. Kent elke vleugel zijn eigen ‘school’. Nieuwe leerlingen maken we daar snel in wegwijs. Voor alle leerlingen die al op De Meerwaarde zaten is de nieuwe ruimte snel gevonden. Misschien zijn er naast veel vertrouwde gezichten weer wel wat nieuwe gezichten. In de verschillende introductieprogramma’s is er daarom ruimte voor kennismaking.
Samen willen we er weer een goed schooljaar van maken. Samen met de leerlingen. Samen met de ouders. Samen met heel veel betrokkenen om De Meerwaarde heen. Wat heb ik in de kennismakingsperiode voor de zomervakantie veel betrokkenheid op De Meerwaarde mogen voelen. Intern, maar ook extern. Bij bedrijven, instellingen, gemeente Barneveld, toeleverende scholen, het samenwerkingsverband Passend Onderwijs. Graag willen we samen, met iedereen die met ons verbonden is, hard aan de slag om er een mooi schooljaar van te maken. Een jaar waarin de ontwikkeling van onze leerlingen en studenten centraal staat. We samen meer bereiken dan mogelijk lijkt. Laten we dat vooral in alle openheid doen. Als het goed gaat en juist ook als het eens niet goed gaat. Laten we het, als er dingen goed gaan, samen vieren. Moeten er dingen beter, attendeer ons dan zeker! Met elkaar zien we het meest en zijn we sterk.

Het MBO was vanaf vorig jaar gevestigd aan de Zonnebloemstraat en heeft daarmee zijn eigen plek in Barneveld. Samen met MBO Amersfoort en ROC-A12 willen we het MBO het komende jaar nog verder uitbouwen en vormgeven. Ook dat kunnen we niet alleen, maar willen doen we samen met onze collega’s uit het MBO. Ook hebben we het bedrijfsleven gevraagd mee te denken over de MBO-opleidingen in Barneveld en zullen we hen blijvend betrekken.

Dat ‘samen’ geldt ook voor hoe we in afhankelijkheid van God willen werken. Vanuit het vertrouwen dat Hij er altijd bij is, gaan we het nieuwe school jaar in. Ik wens ons allemaal Zijn zegen over het nieuwe schooljaar.

Bert Brand, voorzitter College van Bestuur

 
   
 

Meerweten

   

Een nieuw schooljaar, een nieuwe uitgave van MEERweten. Dit is weer de eerste uitgave van MEERweten dit schooljaar waarin we u/jou weer gaan informeren over allerlei belangrijke zaken rondom onze school. In MEERweten doen we iedere maandag mededelingen over algemene zaken of over zaken die bepaalde teams aangaan. Ook laten we zien waar we in de teams mee bezig zijn.

Mocht uw/jouw e-mailadres wijzigen, dan kunt u dat zelf wijzigen door onderaan iedere uitgave van MEERweten te klikken op ‘Adres wijzigen / Uitschrijven’.

We hopen dit jaar weer veel leuke en nuttige informatie te kunnen geven.

 
 

Hoe gaan we met elkaar om?!

   

Vandaag komen de leerlingen voor het eerst weer op school. Tijdens de introductie wordt er door de mentoren o.a. aandacht gevraagd voor de volgende omgangsregels:

  1. Accepteer en respecteer anderen zoals ze zijn;
  2. Stop pesten;
  3. Gebruik geen agressie of geweld tegen anderen en scheld niet;
  4. Respecteer de eigendommen van anderen;
  5. Houd de school schoon, rustig en veilig.
 
 

Rookvrij schoolterrein

   

In de komen jaren heeft De Meerwaarde de ambitie om toe te werken naar een rookvrij schoolterrein, net zoals de andere scholen voor Voortgezet Onderwijs in de gemeente Barneveld. Er mag dan nergens meer op het schoolterrein gerookt worden, ook niet buiten op het schoolplein. Dit geldt voor iedereen: leerlingen, leraren, ouders en bezoekers.

Waarom een rookvrij schoolterrein?
Wij vinden dat wij als school de verantwoordelijkheid hebben om leerlingen een gezonde en rookvrije leeromgeving te bieden. Sinds 2014 is de leeftijdsgrens voor de verkoop van tabak verhoogd van 16 naar 18 jaar. Uit onderzoek blijkt dat jong beginnen met roken hersenschade kan opleveren. De hersenen van jongeren zijn extra gevoelig voor de verslavende werking van nicotine. Hoe jonger je bent als je ermee begint, hoe moeilijker het later is om ermee te stoppen. Uit onderzoek blijkt ook dat het zien roken van anderen, jongeren aanzet om zelf te gaan roken. Met een rookvrije school heeft niemand last van de rook en stimuleren wij leerlingen om niet te gaan roken.

Het roken gaan we in de komende paar jaar stapsgewijs afbouwen. Met ingang van dit nieuwe schooljaar mogen alleen de leerlingen van leerjaar 4 en 5 een rookpas aanvragen.

In schooljaar 2017-2018 wordt er door leerlingen niet meer gerookt op ons schoolterrein.

 
 

• Filmen en fotografie op school

   

Op De Meerwaarde wordt regelmatig beeldmateriaal, zoals foto’s en filmpjes gemaakt tijdens de lessen. Dit beeldmateriaal wordt met verschillende doelen gemaakt. In de eerste plaats gebruiken wij de foto’s om te laten zien wat De Meerwaarde voor een school is. We willen daarvoor graag mooie foto’s gebruiken en daarom is er regelmatig een fotograaf op school aanwezig die foto’s maakt tijdens de lessen of bij activiteiten. Deze foto’s worden o.a. in de schoolgids, in folders en op de website van de school gebruikt.

Daarnaast kunnen er in het kader van trainingen en coaching van docenten video-opnames worden gemaakt in de klas.

Uiteraard zal De Meerwaarde altijd zorgvuldig omgaan met gemaakt beeldmateriaal en het alleen gebruiken voor eigen doeleinden.

Bij aanmelding op De Meerwaarde gaan ouder(s)/verzorger(s) akkoord met het maken en gebruiken van beeldmateriaal van de betreffende leerling. Mocht deze toestemming gedurende de schoolloopbaan van de leerling wijzigen, dan kunnen ouder(s)/verzorger(s) dat schriftelijk melden bij de betreffende directeur.

 
 

Jubileum meneer van Ginkel

     

 

Op 1 augustus jl was meneer Van Ginkel 40 jaar in dienst bij de overheid. Op 1 aug 1976 is meneer Van Ginkel begonnen op een basisschool in Uddel en 13 jaar later maakte hij de overstap naar basisschool de Bron in Stroe.
Op 1 augustus 2002 is meneer Van Ginkel benoemd als docent Engels op Het Groen van Prinsterercollege. Heel wat leerlingen heeft hij de afgelopen jaren het vak Engels aangeleerd.

Wij feliciteren meneer Van Ginkel met het jubileum en hopen dat we nog lang van zijn inzet gebruik mogen maken. Daarnaast wensen wij hem gezondheid en Gods zegen toe voor de toekomst.

 
   
 

• fietsenstalling

   

Op De Meerwaarde heeft ieder team een eigen plek om de fietsen te stallen.

In bijgaand plaatje zijn de fietsenstallingen per team aangegeven.

 
 

• Dyslexie klas 1

   

Naar de middelbare school gaan is leuk, maar wat nu als je dyslexie hebt? Weten de leraren het wel? Hoe word ik met mijn dyslexie geholpen in de lessen? Waar heb ik recht op bij het maken van toetsen? Allemaal vragen die nieuwe leerlingen en hun ouders hebben.

Daarom zijn er op dinsdagavond 6 september, maandagavond 12 september en woensdagavond 21 september informatieavonden voor ouders/verzorgers van de kinderen met een dyslexieverklaring die na de zomervakantie in klas 1 van basis, kader of GT komen. De avonden zijn van 19.30 uur tot ca. 21.00 uur.

Tijdens de bijeenkomsten wordt uitgelegd over de begeleiding van dyslectische leerlingen bij ons op school. Diverse hulpmiddelen en faciliteiten worden besproken.
U krijgt hiervoor een uitnodiging als de dyslexieverklaring bij ons op school aanwezig is.

In de eerste weken zullen ook de leerlingen uitgenodigd worden voor leerlingbijeenkomsten. Net als bij de informatieavonden voor ouders, krijgen ook zij uitleg over de begeleiding van dyslectische leerlingen op De Meerwaarde. Leerlingen krijgen via hun mentor te horen wanneer en waar ze moeten zijn voor de bijeenkomst.

Voor leerlingen uit de schakelklas en het praktijkonderwijs met een dyslexieverklaring verwijzen we naar hun mentor.

de heer A. Korevaar & mevrouw G. Kluvers, dyslexiecoaches