MEERweten - week 37 - 2023

11-09-2023

WEEK 37 12 september t/m 18 september 2023

DAGOPENING

Gezellig!?!  
     
  We zitten in de 4e week van het nieuwe schooljaar. Veel leerlingen hebben een nieuwe klas of zitten voor het eerst op onze school. Of je zit nog steeds in dezelfde klas maar hebt wel te maken met nieuwe docenten. Ook als medewerker van De Meerwaarde heb je vast te maken met nieuwe collega’s. We zijn met elkaar op weg, een nieuw schooljaar in. Zo’n 2000 leerlingen en 300 medewerkers in één gebouw. Hoe ga je dan met elkaar om? Hoe houd je het gezellig? Waar let je op? Op welke manier houd je rekening met elkaar?

Een school is net als een gezin een kleine samenleving waar je rekening moet houden met elkaar. In de Bijbel staan verschillende gedeelten hoe je met elkaar kunt omgaan. Deze week een gedeelte geschreven aan een groep mensen (kerk, gemeente) die ook rekening moet houden met elkaar en hun omgeving. Het is een nogal zwart-wit gedeelte. Over goede en slechte mensen. Over goede en slechte verlangens. Deze week zullen we uitgebreider op de tekst ingaan.

Op maandag en dinsdag zullen we bij de dagopeningen stil staan bij de aardbeving in Marokko. In de nacht van vrijdag op zaterdag 9 september heeft er in Marokko een hevige aardbeving plaatsgevonden.
Vele families zijn getroffen door dit natuurgeweld. Wellicht ook familie van leerlingen bij ons op school of uit de buurt. Onze gedachten, gebeden en aandacht gaan uit naar hen die een familielid hebben verloren of nog in spanning afwachten hoe het met hen gaat.

 
 

MAANDAG 11 SEPTEMBER

Schuilen bij God

Psalm 18:2 en 3

DINSDAG 12 SEPTEMBER

Zorg voor elkaar

Efeze 4:32

WOENSDAG 13 SEPTEMBER

Geduldig zijn

Galaten 5:13

DONDERDAG 14 SEPTEMBER

Vriendelijk zijn

Galaten 5:22

VRIJDAG 15 SEPTEMBER

Leven zoals God het wil

Galaten 5:26

 

 

 

NIEUWS - SCHOOLBREED

IN GESPREK…  
     
  Deze week is er voor ouders/verzorgers en personeelsleden de gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan over de manier waarop we mobiele telefoons uit de klas willen houden (zie MEERweten van 28 augustus).

De gesprekken vinden deze week plaats in de Huiskamer, achter de hoofdingang.

De tijden zijn:
• Maandag 11 september van 16:15 uur – 17:00 uur
• Woensdag 13 september van 16:15 uur – 17:00 uur
• Donderdag 14 september van 16:15 uur – 17:00 uur

Iedereen is van harte welkom!

 
 

Boekenpraat Het kleine heelal  
     
  Titel: Het kleine heelal
Auteur: Annejan Mieras
Niveau: B
Trefwoorden: Vriendschap – Criminaliteit – Gevangenissen - Campings

Raaf heeft vette pech. Ze is geschorst op school, haar vader staat ergens vast in het buitenland en tot overmaat van ramp is er een lekkage in hun appartement. Met haar moeder gaat ze daarom tijdelijk in een oude caravan op camping ‘Het kleine heelal’ wonen.

In de herfst is er niet veel te beleven – zeker niet als haar moeder gewoon moet werken en haar beste vriendin Miracle op school zit, zonder haar. Toch heeft Raaf geen kans om zich te vervelen. Want wat doet Nicolaas, de zoon van de campingbaas, in het mysterieuze bos achter de caravans? En waarom doet haar moeder zo geheimzinnig over haar vader, die maar niet te bereiken is?

Een stukje uit het boek:

Na de laatste caravan gaat het asfalt over in een bospad. Het wordt steeds smaller en komt uit bij een klaphek met een blauw bordje erop. Alleen de schroeven glimmen, de rest van het bordje zit vol roestvlekken. Verboden toegang voor onbevoegden staat er in smalle, witte letters en daaronder wat kleiner: artikel 461 wetboek van strafrecht. Volgens pap kun je die bordjes gewoon in de doe-het-zelfzaak kopen. En ‘onbevoegden’ klinkt niet erg streng. Ik duw tegen het hek en loop verder. Maar na twintig stappen sta ik toch weer stil. ‘Wetboek van strafrecht’ klinkt wél streng. Zou die Geit bevoegd zijn?

Met mijn ogen volg ik het spoor van platgelopen bladeren. Het bos heeft de Geit opgeslokt. Een woestenij, zou Miracle het noemen. Mijn vriendin kent nogal bijzondere woorden. Zoals ‘barmhartig’, ‘addergebroed’, ‘glorie’ en ‘tof’. En ze is ook tof.

Hoog boven me klinkt een schorre kraai, verder is het verdacht stil. Wat zou er in artikel 461 staan?

Vlak voor het klaphek struikel ik over iets groots dat onder de bladeren ligt. Mijn handen zitten onder de blubber. ‘Kak!’ Weer opgekrabbeld zie ik dat het een mossige plank is. Met mijn voet duw ik hem ondersteboven en veeg ik de bosgrond weg. Er komen letters tevoorschijn. HET KOSMOSBOS. Het hout is met kleine, golvende hapjes om de letters weggestoken. Wat een werk voor zo’n stomme plank! Ik duw hem verder de greppel in en loop het smalle bospad terug.

 
 

GGD-onderzoek  
     
  De Meewaarde doet mee aan GGD-onderzoek naar gezondheid onder leerlingen klas 2 en klas 4

Hoe gaat het met de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van jongeren? Zijn ze gelukkig? Hebben ze stress? Drinken ze weleens alcohol en doen ze aan sport? En is dit veranderd in de tijd? Dit zijn enkele onderwerpen die worden onderzocht door de GGD en en het RIVM met de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023. Het onderzoek wordt afgenomen op alle scholen voor het voortgezet onderwijs in onze regio.

Waarom dit onderzoek?
Het doel van dit onderzoek is om inzicht te krijgen in de gezondheidssituatie van jongeren. Alle GGD’en in Nederland voeren de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023 op gelijke wijze en in dezelfde periode uit. Het onderzoek wordt eens in de vier jaar uitgevoerd. Op deze manier kunnen we kijken naar ontwikkelingen in de tijd.

Hoe verloopt het onderzoek?
Het onderzoek vindt plaats in de periode half september tot half oktober 2023. Tijdens een lesuur op school vullen leerlingen uit de klassen 2 en 4 een online vragenlijst in. Een docent begeleidt de afname van het onderzoek. De vragenlijst bevat verschillende onderwerpen zoals gezondheid, welzijn, leefstijl, vrije tijd en school. Leerlingen die meer willen weten over hun gezondheid of vragen hebben, worden op het eind van de vragenlijst doorverwezen naar websites met goede en betrouwbare informatie.

Wat doen we met de resultaten?
De resultaten van dit vragenlijstonderzoek zijn halverwege 2024 beschikbaar en geven een overzicht van de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van jongeren. Met de resultaten van dit onderzoek wordt landelijk en lokaal beleid ontwikkeld om de gezondheid en leefstijl van jongeren te bevorderen.

Deelname aan het onderzoek
Zowel ouders/verzorgers als leerlingen uit klas 2 en 4 krijgen enkele weken voor het onderzoek meer informatie. Deelname is vrijwillig en de antwoorden worden strikt vertrouwelijk behandeld en verwerkt.

Is de privacy bij deelname gewaarborgd?
Bij het onderzoek is de privacy van leerlingen gewaarborgd. Leerlingen vullen de vragenlijst in via een algemene link. Deze link is uniek voor elke school, zodat de GGD weet op welke school de vragenlijst is ingevuld. In de vragenlijst wordt niet gevraagd naar naam. De GGD vraagt wél de (viercijferige) postcode, omdat de GGD de gegevens op gemeenteniveau wil analyseren.

De GGD voldoet voor dit onderzoek aan de AVG wet- en regelgeving. In dit onderzoek worden voldoende maatregelen genomen om gegevens te beveiligen tegen verlies en tegen enige vorm van onrechtmatigheid. Bijvoorbeeld door het gebruik van een beveiligde website waar de leerlingen de vragenlijst invullen.

 
 

AUTISME HOREN ZIEN EN BEGRIJPEN  
 
 
 

NIEUWS - UIT DE TEAMS

ENTREE HORECA  
     
  Vandaag hebben wij als Entree Horeca leerlingen een bezoek gebracht aan Valleistreekgroente. We konden er wandelend naartoe. Op het bedrijf werden we welkom geheten door Edwin van ´t Foort. Wat bij hem als hobby begon, is al snel uitgegroeid tot een bedrijf in biologische groenten. Ook vergeten groenten, zoals koolraap, worden geteeld.

We kregen een rondleiding door de tuin waarbij we heel veel groenten/kruiden hebben gezien en er uitleg over hebben kregen. Zo leerden we dat bloemkool wit blijft als het onder de bladeren blijft en er geen zon bijkomt. Dit geldt ook voor de prei-stengel. Asperges worden dan paars.

We zijn als horeca-leerlingen blij dat er professionals zijn die groenten telen die wij kunnen verwerken in de keuken!

 
 

Introductieweek PIE  
     
  De eerste week van het schooljaar stond voor de leerlingen van klas 3 van de afdeling PIE in het teken van kennismaken, maar ook van het bezoeken van verschillende bedrijven. Op deze manier kunnen ze zien welke mogelijkheden er zijn met hun opleiding.

Op maandag begonnen ze natuurlijk op school, waar ze in hun nieuwe klas kwamen en ook hun mentor konden ontmoeten. De drie dagen daarna werden er bedrijven bezocht. Dinsdag gingen de leerlingen naar EeStairs. Hier worden bijzondere trappen gemaakt die wereldwijd worden geleverd. Woensdag stond MOBA op de planning. Hier worden machines gemaakt, waarmee eieren worden gesorteerd en verpakt. Ook MOBA levert wereldwijd en heeft 60 % van deze handel in handen. De derde dag werd Hoeflon bezocht, waar met name minihijskranen worden gemaakt. Hun machines worden ook wereldwijd verkocht.

De leerlingen kregen informatie over de verschillende bedrijven, er werd een rondleiding gegeven en ook mochten ze zelf aan het werk met een kleine opdracht. De bedrijven hadden een leuk programma bedacht en zo konden de leerlingen in een paar dagen tijd heel wat bijzondere dingen zien. We zijn erg blij dat onze leerlingen in de bedrijven mochten kijken en dat ze hun best hebben gedaan om er leuks van te maken. EeStairs, MOBA en Hoeflon: bedankt voor de gastvrijheid!

Vrijdag waren de leerlingen weer op school. Daar kwamen ze bij elkaar op de afdeling en kregen ze informatie over dit schooljaar. De week werd afgesloten met een kleine barbecue en daarna konden de leerlingen even bijkomen van hun introductieweek.

Team PIE

 
 
 

 

Postadres
Postbus 223
3770 AE Barneveld


Bezoekadres
Rietberglaan 6
3771 RD Barneveld
 


Contact
T 0342 404 777
info@demeerwaarde.nl